Özel Arama

8 Ekim 2010 Cuma

Keloğlan Bohçası

Bayram için size hem görüntüsüyle şık hemde lezzetli bohçalar hazırladım.İçine istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.Ben cevizli ve çikolatalı yaptım lokumlusu ve fıstıklısıda harika oluyor
MALZEMELER:
2 yumurta
1.5 su bardağı pudra şekeri
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 bardak nişasta( buğday)
2 su bardağı un
yarım paket kabartama tozu
1paket vanilya
1 çorba kaşığı kakao
1 kase dövülmüş ceviz
YAPILIŞI:Margarin ,pudra şekeri ve yumurtayı karıştırın nişasta vanilya un kabartama tozunu ekleyin malzemeyi yoğurun hamurdan limon büyüklüğünde bir parça ayırın ayrılan hamura kakao ekleyin .Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte gibi parmağınızla bastırarak içini oyun (kenarları ince olacak) Hazırladığınız karışımı koyun kakaolu hamurdan küçük parçalar koparıp uzunlamasına yuvarlayın bohçaları kakaolu şeritlerle bağlayın hamur pembeleşene kadar pişirin!!
AFİYET OLSUN!!!

7 Ekim 2010 Perşembe

FUKÂRA KEŞKÜLÜ

FUKÂRA KEŞKÜLÜ:

Fukâra Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni devrinin imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır. Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır. Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi, zamanımızın yöneticilerine ders verir niteliktedir: Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur.

MALZEMELER: 1 kilo süt 1 su bardağı şeker 1 fincan pirinç unu 1 tepeleme kaşık nişasta 1 çaybardağı dövülmüş badem( badem esansıda olabilir) 1 gr tuz YAPILIŞI: Sütümüzün 1 su bardağını ayırıp içine pirinç unu ve nişastayı güzelce özleştiriyoruz.Pürüzsüz bir kıvama gelince kaynamaya başlayan sütümüze katıp dövülmüş bademin 3/2 sini içine ekleyip orta hararetli bir ateşde kaynatmaya başlıyoruz. İnmeye yakın şekerini ve bademin kalanını ekleyip kaselere servis yapıyoruz.Soğuyunca tarçınla süsleyip servis ediyoruz.. afiyet olsun,!!!

6 Ekim 2010 Çarşamba

Ispanaklı Yufka Böreği

MALZEMELER:
6 adet yufka
1 Şişe maden suyu
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
İÇİ İÇİN:
ıspanak ( yıkanıp doğranıp peynir, soğan, tozbiber, karabiber, tuz( ıspanak içğ olacak)
YAPILIŞI:
Öncelikle tepsiyi yağlayalım sonra ilk yufkamızı dizelim. 3. kata gelince hazırladığımız içi koyalım sonra diğer katları koyalım ister önce ister sonra bıçakla dilimleyelim.Hazırladığımız karışımı üzerine döküp yarım saat bekletelim.Sonra önceden ısınmış 180 fırına verelim!!Fırından çıkınca üzerinebiraz su serpiştirelim .Üzerine tepsi kapatıp dinlendirelim!!
sonra AFİYETLE YİYİN!!:)

5 Ekim 2010 Salı

Sütlü Pastahane Ketesi

Pastanelerde görüp nasıl yapıldığını hep merak ettiğim puf sünger gibi yumuşacık ,harika bir kete....Yaptığım günün akşamına kalmıyor anında tükeniyor tavsiye ederim deneyin lezzeti sizde görün!!
MALZEMELER:
1.5 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 yumurta akı
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
maya
un
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri katıp yumuşak bir hamur yoğuruyoruz ,bu ölçüden 18 tane kete çıkıyor bir fırın tepsine 9 tane diziyoruz bezemizi nescafe tabağı büyüklüğünde alıyoruz .Yağlanmış fırın tepsisine koyup ,tepside mayalanmasını bekliyoruz.Mayalanma süreci tammalanınca yumurta sarısını sürüp 200 derecede önceden ısınmış fırına veriyoruz.