Özel Arama

7 Eylül 2009 Pazartesi

PRATİK KUMPİR

Ramazanda kızımda yemek yapmaya başladı Galiba oda bana özeniyor Çok güzel yemekler, aperatif ve çorba yapıyor ve lezzetine diyecek söz bulamıyoruz .... Şimdi Kübranın kumpirine gelelim:
MALZEMELER:
5 adet patates
yarım kase rendelenmiş kaşar
Sucuk,sosis arzuya göre
kalıbı yağlamak için sıvı yağ
tuz
1 yumurta
yarım çay bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
İlk olarak patateslerimizi haşlıyoruz, Sonra kabuklarını soyup tuzu ,yumurtayı ve tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz..Birbiriyle iyice özleştikten sonra borcamı ve kalıbımızı yağlayıp patatesi basıyoruz borcama üstüne sucuk koyup 175derecede ısınmış fırına veriyoruz.. Piştikten sonrada üztüne kaşar rendeleyip servis ediyoruz afiyet olsun:)
=:) et yemeklerinin yanında çok güzel bir aperatif:=)

6 Eylül 2009 Pazar

RAMAZAN' DA ELAZIĞ

Merhabalar :)
Eşimin memleket hasreti depreşince 5 günlük bir elazığ gezisi yaptık..Her geçen gün dahada güzelleşen bu şehir eşimin tabiriyle( Doğunun incisidir..)Herkesin gezip görmesi gereken bir yerdir..
Harput ziyaretleri, hazar gölü, missland gezisi kısa zamanda gezilip görülebilecek en iyi yerlerdi..Tabiki ben her zamnaki gibi fotoğraf çekmeyi unutmadım her anı her kareyi elimden geldiğince çekmeye çalıştım..En çok hoşuma giden Ramazan sokağıydı bir fuar havasındaydı..Şiiir dinletileri ve yapılan alışverişlere değinmeden geçemeyeceğim...Sahurda Kayseride davul çalıyorlar Elazığda ise davul ve klaenet çalıyorlar gençler inip halay çekiyorlar Eski adetler hala yaşatılıyor ..Ama en çok üzüldüğüm şey ise Hazar gölünün bütün güzelliğindem insan kendisini alamıyor fakat etrafı o kadar kötü bir durumdaki pet şişeler; karpuz kabukları, peçeteler v.s ...Umarım ilerleyen günlerde haketttiği değere ulaşır...
ULU cami hakkında halk arasında anlatılan bir efsane vardır.Ağaç ve minare efsanesi olarak bilinen efsaneye göre Ulu Camii bahçesinde bir kadir gecesi iki arkadaş oturuyorlarmış, birisi birden bire diğerine camii bahçesinin güneyinde ve mihrabın hemen önünde duran dut ağacının eğilip kalktığını, yani secde ettiğini söyler, öteki de caminin minaresinin eğilip kalkarak secde ettiğini söyleyince Minare ve Ağacın sırları ortaya çıkar ve o günden beri ağaç ve minarenin secde eder durumda kaldığı söylenmektedir. Hatta minarenin birkaç kez onarım görmesine rağmen tekrar eski eyik haline geldiği rivayet edilmektedir. Ağaçve minare bu görünümlerinigünümüzde dekorumaktadırlar.
Arap baba türbesi;
Arapbaba hakkında bir çok efsane anlatılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanına göre Yöreye bir yıl hiç yağmur yağmamış, kıtlık baş göstermiş ve insanlar perişan olmuş. Türbenin yakınlarında oturan Selvi isminde bir kadın rüyasında üç gece, Arapbabanın cesedinin başı kesilirde dereye atılırsa yağmur yağacağını görür. Kadın bunun üzerine kimseye bir şey söylemeden cesedin başını kesip dereye atar bu olaydan sonra günlerce yağmur yağar. Öyle olur ki bu yağmurlar afete dönüşür. Selvi kadın bu defa rüyasında. Arapbabanın kesilen başı bulunup yerine konulursa yağmurun dineceğini görür ve olayı yörenin ileri gelenlerine anlatır. Alimler kadının çok büyük bir hata ve ölüye saygısızlık yaptığını söyleyerek ahaliden kesik başın bulunmasını isterler. Kesin başın bulunup yerine konulmasıyla yağmurun kesildiği görülür. Bazı Harput’lular , alimlere rüyasını anlatmayarak Arapbabaya saygısızlık yapan Selvi kadının büyük bir hastalığa yakalandığı ve perişan bir halde öldüğünü söylerler.Arapbaba hakkında başka rivayetlerde vardır. Kimine göre türbedeki zat’ın Selçuklu komutanlarından biri olduğu, kimine göre de Arabistan’dan gelmiş ve Harput’ta çobanlık yapan bazı kerametler göstermiş veli bir kişi olduğu söylenmektedir.
Ramazan sokağından kareler;
Osmanlı lokantası:)
Elazığ Elazığ olalı böyle yatırım görmedi Benzerleri ABD’de görülen 150 milyon dolarlık alışveriş merkezine elazığlılar bile şaşırdı Benzerleri ABD’de görülen ve içinde tema parkları ile alışveriş merkezleri olan 150 milyon dolarlık Misland, Elazığ’da açıldı. Buna Elazığlılar bile şaşırdı
ELAZIĞ’da Mis Holding tarafından 2000 yılında temeli atılan ve 150 milyon dolara malolacak dev alışveriş merkezi Misland’ın ilk etabı törenle açıldı. Mis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, alışveriş merkezinin 2010 yılında tamamlanacağını belirterek, “Olmaz denilen bu büyük projemizin birinci etabını açtık” dedi.
1- Spor Kompleksi
Tabanca Atış Poligonu - Bowling Salonu - Lokanta Kafeterya - Soyunma Odaları - Yönetim Binası - Futbol Sahası - Voleybol Sahası - Tenis Kortları - 10.000 kişilik Açık ve Kapalı Otantik Tribünler - Şehir Spor Klübü - Basketbol Sahası - WC, Duşlar
2- Alışveriş Merkezi - 500 Araçlık Kapalı ve Açık otoparklar - 1600 m² Süper Market - 1600m² Yapı Market - 1600 m² Beyaz Eşya, Halı, Mobilya Mağazaları - 1600 m² Giyim mağazaları - 1600 m² Kışlık Fast Food ve Lokantalar - 1000 m² Çocuk oyun alanları - 2000 m² Marka mağazaları - 1000 m² 3 cep sinema salonu 3- 3 Yıldızlı otel ve tüm aktivite alanları 4- Aqualand - Kapalı ve Açık Havuzlar - Kapalı ve Açık Kaykaylar - Türk Hamamı, Sauna - Fin Hamamı - Bay-Bayan Fitness Salonları - Güzellik Salonları - Spor Salonları - 1000 kişilik kokteyl Salonu - Şelale 5- 5 Yıldızlı Otel ve tüm aktivite alanları 6- Seyir Terasları - 3000 kişilik Amfi Tiyatro - Yazlık Lokanta ve Kafeteryalar - Mescid - Şelale 7- Otantik Lokanta 8- 7 adet toplam 3500 kişilik Yemekli ve Yemeksiz Düğün ve Konferans Salonları - Nikah Şekeri, Çiçek, Gelinlik vs. satışların yapılacağı dükkanlar 9- Kapalı Havuzlar, Güzellik Salonları, Spor Merkezi 10- Saklıkent, Meydan Çarşısı, Harput, Palu, Baskil Evleri ve Çarşısı 11- Holding binası ve iş merkezleri 12- Yönetim binası ve iş merkezleri 13- Öğrenci yurdu, Çocuk kreşi ve Yönetim Lojmanları 14- Yönetici personel lojmanları 15- Yazlık Fast food, lokanta ve kafeteryalar 16- Açık ve Kapalı fast foodlar 17- 5000 m² Lunapark 18- 3000 m² Çocuklara yönelik Kültürel Hayvanat Bahçesi 19- 40 Yataklı Özel Hastane 20- Helikopter Pisti 21- Kuru Kaykaylar 22- 500 Tonluk Ana Su Deposu 23- 100 Dairelik kooperatif 24- 30.000m²'lik 150 çeşit, 20.000 adet her çeşit meyve, her çeşit çiçek Şu ana kadar 93 çeşit 6500 adet dikim yapılmıştır.)
Ve o kadar gezinin ardından akşam Elazığda evde hazırlanıp fırınlarında pişen bu muhteşem lezzetlede finali yaptık:)=)Ölçü ve tarif vermiyorum ...
Dana kuşbaşı et
domates
biber
sarımsak
baharat
3 saatte pişti ... =) ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLiR=)