Özel Arama

25 Nisan 2009 Cumartesi

KALBURA BASTI

Yine kiloları unutup ,tatlı krizine engel olamayınca sevgili görümcemin yaptığı içinde patates rendesi olan ,bu tarifi paylaşmak istedim.bir gün sonra daha güzel oluyor.
MALZEMELER:
2Yumurta
1çay bardağı süt
1çay bardağı sıvı yağ
2orta boy haşlanmış patates
1paket kabartma tozu
vanilya
un
İÇ:Ceviz
ŞERBETİ: 
1Kilo şeker
1ıt su
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler karıştırılıp ,yumuşak bir hamur yoğrulur.Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünd çay tabağının içi kadar alıp kalbura basarak açıp cevizimizi koyup kapatıyoruz.Isınmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.sonra hazırlayıp soğuttumuz şerbeti üzerine döküyoruz.
AFİYET OLSUN..

24 Nisan 2009 Cuma

PATATESLİ YUMURTALI KÖFTE

Mercimekli ,patatesli derken yumurtalısınıda yapıp yer olduk.Çayla birlikte yapmaya değer hem kolay hemde farklı.
MALZEMELER:
3Adet haşlanmış patates
1Su bardağı ince bulgur
3adet yumurta
6adet taze soğan 
maydonoz
biber salçası ,tozbiber.pulbiber,karabiber,
l limon 
zeytinyağı
YAPILIŞI:
Bulgurumuzu sıcak suyla ıslatıp,kabarınca patatesleri içine rendeliyoruz.yağda kavurduğumuz 
şalçamızı içine katıyoruz.soğanı ,maydonozu baharatları katıp karıştırıyoruz.son olarak yumurtaları tavada pişirip.patatesli ,harcımızın içine katıp yumurtalar belli olmayacak şeklde  yoğurup şekil veriyoruz.acıyı kesinlikle tavsiye ediyorum.

MERCİMEK ÇORBASI

Mutfaklarımızın vazgeçilmez çorbalarından mercimeğin pratik bir tarifi .
MALZEMELER:
1Su bardağı mercimek
1adet soğan
1tablet etsuyu(çok tercih etmesemde acil durumlar içi)
YAPILIŞI:
Mercimeği güzelce yıkadıktan sonra,soğanı tüm atıyoruz.üzerini kapatacak kadar su koyduktan 
sonra pişmeye bırakıyoruz.piştikten sonra blendırda çırpıp ,ister sade istersek salçalı sosla
servise sunuyoruz.

23 Nisan 2009 Perşembe

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI:)

*Cumhuriyeti biz kurduk, siz yaşatacaksınız...
Çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz tahsilin hududu ne olursa olsun, onlara esaslı olarak şunları öğreteceğiz.: 1)Milletine, 2)Türkiye Devletine, 3)Türkiye Büyük Millet Meclisine; düşman olanlarla mücadele lüzumu fertlerin bu mücadele gerekleri ve vasıflarıyla dayanmaya milletler için yasama hakları yoktur. Mücadele; mücadele lazımdır. (1922 Mustafa Kemal)

Küçük hanımlar, küçük beyler!

Sizler hepiniz geleceğin bir gülü,yıldızı ve ikbal ışığısınız.

Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.

Kendinizin Ne Kadar Önemli, Değerli Olduğunuzu Düşünerek Ona Göre  Çalışınız.Sizlerden Çok Şey Bekliyoruz. (Atatürk Albümü-1992)

Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk istiklal ve Cumhuriyeti'ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

 

22 Nisan 2009 Çarşamba

EL-AZİZ( ELAZIĞ) GEZİMİZ VE TARİHİ

Uzun zamandır arşivimde bulunan bu fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyordum.Bizzat kendim gidip görüp çektim umarım beğenirsiniz...Arşivimde paylaşılacak o kadar çok fotoğraf var ki ELAZIĞ( EL AZİZ) tam bir evliyalar diyarıdır... Arap babası, beyzade efendi, fethi ahmet,Nadir baba ve daha adını sayamadığım niceleri gidip görmeye değer..:):)
SÜT KALESİ
Harput'un simgesi olan bu kalenin efsanesi şöyle anlatılır: çok eski zamanlarda bu topraklarda çok zengin bir hükümdar hüküm sürermiş. Koyun ve keçileri öyle bolmuş ki sütlerini tüm halka dağıtır yine bitiremezlermiş. hükümdar harput'un en yüksek ucuna bir kale yaptırmaya karar verir ama şans bu ya kıtlık olur. içmeye su zor bulunur. bunun üzerine kaleyi yapmaya kararlı hükümdar çobanlarına emreder tüm sütler kaleye getirilir ve harcı sütle hazırlayarak kaleyi bitirirler bu yüzden kalenin beyaz ve dayanıklı olduğu söylenir. bir inanışa göre kalenin dehlizlerinden birinde tavana bir kılla bağlanmış gügüm vardır o düşene kadar kale ayakta kalacaktır.
HARPUT KONAĞI
Elazığ’ın kültürel yapısına uygun olarak inşa edilen Harput Konağı düzenlenen törenle hizmete açıldı.
ULU CAMİ
Harput’ta, Keşoğlu Meydanı’ndan Kazı Bahçesi’ne giden yoldadır. 12. yüzyıl ortalarında, Artuklu hükümdarı Fahreddin Karaaslan döneminde yapılmıştır. Ancak plan ve mimarisiyle bu dönem camilerinden ayrılır. Yapıda, İran-Selçuklu cami plan ve formu Anadolu özellikleriyle kaynaştırılmıştır. Harput ve çevresinin en eski yapıtlarındandır. Dikdörtgen planlı, dışa kapalı görünümlü, kalın duvarlıdır. Doğu ve batıda kapısı vardır. Batı kapısı yüksek dikdörtgen çevreli, hafif sivri kemer içinde basık kemerlidir. Doğu kapısıysa sivriye yakın kemer, iki yuvarlak sütun ve dörtgen çerçeveden oluşmaktadır. Minarenin değişik dönemlerde yapıldığı sanılmaktadır. Alt bölüm tuğladan ve çubuk yivlidir. Ana gövde üç kuşak biçiminde, değişik tuğla dizilişiyle oluşturulmuş sepet örgüsü, geçmeli, altı köşeli ve yıldız motiflidir. Şerefeden yukarısı uzun, dar ve silindirik yapılıdır. Minarede tuğla hem yapı hem de süsleme öğesi olarak kullanılmıştır. Birkaç kez yer değiştiren abanoz ağacından minberi günümüzde Kurşunlu Camii’ndedir.  kaynak:www.elazigkultur.gov.tr
BALAKGAZİ 
Nuruddevle Balak Gazi 1112 yılında ve genç yaşta Harput Hükümdarıoldu. Oğuzların Kayı boyundan Artuk hanedanına mensuptu. Büyük birmuharip ve kumandan ve adaleti ile meşhur bir hükümdardı. Kısa zamanda Harput’tan Mardin ve Halep’e kadar uzanan geniş birdevlet kurdu. Haçlılarla imha edici muharebeler yaptı ve onları ağır yenilgilereuğrattı. 1122 yılında Urfa Kontu Josselin’i, 1123’te onukurtarmaya gelen Kudüs Kralı Baudouin’i esir ederek zincire vurduve ikisini de Harput kalesinde hapsetti. Büyük Selçuk Sultanı tarafından "Müslüman Orduları Başkumandanı"tayin edildi. Kendisine "Gazi" unvanı verildi. 1124 yılında Menbic kalesini kuşatırken göğsüne isabet eden bir okla şehit oldu.