Özel Arama

7 Mart 2009 Cumartesi

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ:) VE MEVLİD KANDİLİ

Bugün ellerini semaya gönlünü Mevla'ya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç. Çünkü bugün kandil, kandilin mübarek olsun.
BİR KADIN GİTTİĞİNDE...( Kadınlar gitmeden değerlerinin bilinmesi dileğiyle...)
Kadınlar gittiklerinde,arkalarında daha büyük boşluklar bırakırlar.Onlar bir gün çekip gittiklerinde,peşlerinde "yetim-öksüz" kalan çok olur.Mutfaktaki dolap, perdeler,kavanozun içindeki eski düğmeler,özenle saklanmış küçülmüş giysiler,dolap diplerindeki kurdeleler...Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar,yetim kalmıştır tabaklar.Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların.Sık sık boynunu büker "sarıkız".O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz,değerini kimse anlayamaz krom hac tasının.Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.Bir kadın gittiğinde...Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında;Bir ağır işçi, bir temizlikçi, bir bakıcı,bir bahçıvan, bir muhasebeci...Bir anne gider...Bir dost...Bir arkadaş...Bir sevgili...Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.Övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.Kapı eşiğindeki "Dikkat et..." duyulmaz,annesi gitmiştir "geç kalma"nın.Kadınlar, arkalarında büyük boşluklar bırakarak giderler.Bir kadın gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında.Ve bir kadın gittiğinde,pek çok "yetim" bırakmıştır aslında arkasında...
ALINTIDIR( BEKİR ÇOŞKUN)

KREMALI KADAYIF

Bu aralar severek yaptığım sütlü tatlı türlerinden hafif ve pratik bir tarif.Yapıldığı gün tüketilirse daha güzel oluyor.
MALZEMELER:
350 gr tel kadayıf
1çay bardağı şeker
1çaybardağı ceviz
**************
1kilo süt
1su bardağı şeker
5kaşık un
1paket krem şanti
vanilya
YAPILIŞI:
Öncelikle kadayıfları derin dondurucuya koyuyoruz.Sütü unu,şekeri,çırpma teliyle karıştırıp pişirmeye bırakıyoruz.Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıyoruz. Soğuynca içine krem şantiyi vanılyayı katıp çırpıyoruz. Kadayıfları teflon tavada yada fırında biraz kavuruyoruz.inmeye yakın toz şekeride katıp iyice karıştırıyoruz tepsimizin altına kadayıfların yarısını serpip üzerine kremamızı döküyoruz.üstüne tekrar kadayıfları ve cevizi ekliyoruz.
Buzdolabında biraz dinlendirip servise sunuyoruz.

4 Mart 2009 Çarşamba

:) ELMA ŞEKERİ:)

MALZEMELER:
1Kgşeker
250gr su
1nohut kadar limon tuzu
2yemek kaşığı glikoz
gıda boyası
1kilo amasya elması
YAPILIŞI:
Öncelikle elmalarımızı yıkayıp,kuruluyor sonra uçlarına tutacağını geçiriyoruz.Bu arada altı çukur şanti tenceresine şekerimizi limon tuzunu koyuyoruz,üzerini kapatacak kadar suyu konulup kaynamaya bırakılır.Kaynayınca glikoz,gıda boyası eklenir.Kıvam alıp almadığını anlamak için karışıma kaşık daldırılır .kıvama gelince elmalar hızlı bir şekilde batırılıp ,çıkartılır.soğuyunca elma şekerlerimiz yenmeye hazır.

3 Mart 2009 Salı

FASÜLYE PİLAKİ

MALZEMELER: 1 küçük kase haşlanmış fasülye 2 adet havuç 1 adet patates 1 adet soğan üzeri için: maydonoz ve limon YAPILIŞI: Akşamdan ıslattığımız fasülyeleri yumuşayana kadar pişiriyoruz.Ayrı bir yerde küp küp doğranmış havuçları ve patatesi pişiriyoruz.Sonra tenceremize soğanımızı doğruyoruz.İçine fasülyeleri ,havuçu, patatesi karıştırıp çok az suyla bir taşım kaynatıyoruz..Soğuk olarak servis yapıyoruz.. -_- AFİYET OLSUN-_-