Özel Arama

16 Haziran 2009 Salı

TÜRK KAHVESİ:)

Hobi bahçesi aldığımızdan beri zamanımızın büyük bir bölümünü orda geçiriyoruz..ilk olarak orda yapmış olduğum kömür ateşindeki türk kahvesinin tarifini ve inceliklerini kısa bir yazı ile paylaşacağım ..Sonrada hobi bahçesindeki pikniğimiz ve mangal partimizden kareler paylaşcağım....sevgiler
Bu tarifi siteden almamın amacı benim tarifimle birebir aynı olması:)
Kahve tarifinden önce "Türkler ve Türk Kahvesi" üzerine mini bir yazı paylaşalım.
Türkler için kahve içmek bambaşka bir keyiftir. Beraberinde getirdiği dostluk sevgi ve paylaşım için bir fincan kahveye büyük anlamlar yüklenir. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözü bunu en iyi şekilde vurgular. Kahve içmek Türk halkı için o kadar büyük önem taşır ki dilimizdeki "kahvaltı" kelimesi kahve-altı sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Kahve ikramı da dostlukların pekişmesinde önemli bir yer tutar. Ev sahibi misafirine verdiği değeri hazırladığı ve özenle sunduğu kahvesi ile gösterir. Evlilik öncesi kız istenirken gelin adayının damadın ailesine kahve yaparak ikram etmesi de âdettendir. Kahvenin kabulü ise ikramda bulunanı onurlandırır. Dilimize yerleşen "kahvesi içilir olmak" ve "bir kahveni içerim" deyişleri bunu ifade eder.
Bol köpüklü kahveler içildikten sonra sohbet daha da uzar ve sıra kahve falına gelir. Gelelim kahvenin tarifine (bilmeyen genç kızlarımıza duyrulur) :) Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir. İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun (kalitede su etkendir). Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr) iki çay kaşığı şeker ilave edin (ya da şeker arzuya göre). Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın. Bir süre sonra kabaran köpüğü ister tatlı kaşığı ile ister dökerek fincanlara pay edin. Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın. Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
kaynak: http://www.izafet.com/damak-keyfi/106443-turk-kahvesi-nasil-yapilircbuyrun.html

2 yorum:

Şengülce dedi ki...

canım türk kahvesi tiryakisi olarak bende eskiden mangalda yapardım tadına doyulmazdı senin ateşte yaptığın gibi aklıma geldi
eskiler canım ellerine sağlık
köpük köpük olmuş kokusu bana kadar geldi..

Türk Kahvem dedi ki...

Bol köpüklü Türk kahvesi hazırlamanın sırları için göz atabilirsiniz:

http://turkkahvem.blogcu.com/bol-kopuklu-guzel-turk-kahvesi-yapmanin-puf-noktalari_32148431.html

Burada ise kahvenin hazırlanışı hakkında bilgi var:

http://turkkahvem.blogcu.com/turk-kahvesi-nasil-yapilir_30848001.html