İç Anadolu bölgesine has yöresel bir yemektir.Uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra yatmadan önce yenir.Daha önce hiç yemeyenler arabaşını yutmakta zorlanabilirler evet yanlış duymadınız bu yemek çiğnenmiyor yutuluyor.Özellikle arabaşı yutmak için misafirler çağrılır kalabalıkla yemesi daha zevkli olur.
Merhabalar!!! yeni bir hafta ve yeni tariflerle karşınızdayım:).... Bu masadakiler akaraba oturmamıza ait:)Ve Kayseri'ye özgü Arabaşı çorbaşı ve hamuruyla karşınızdayım ayrıca gelelim masamızdaki çayın yanında muhteşem ikili oluşturdular.. Fakat çorbayı o kadar yemiştikki pastaya yer bile kalmadı:):)
*Düğüm puaça
*Yaparak salata
*Revani
*Çikolata soslu pasta
*Ve Anneciğimin borcamda Keki
Hamurunun hazırlanışı;1 kase un 6 kase su
1 tatlı kaşığı tuz
Suyun 4 kasesi tencereye konarak ısınmaya bırakılır.Kalan 2 kase su ile 1 kase un çırpıcı ile iyice karıştırılır ve su kaynamak üzereyken karışım süzgeçten süzülerek tencereye dökülür tuzda konarak kaynayana kadar sürekli karıştırılır.2-3 dk kaynatılarak ıslatılmış tepsiye dökülür.Soğumaya bırakılır.
Çorbanın hazırlanışı: Yarım tavuk haşlanarak küçük küçük parçalara ayrılır.Tencerenin içerisine biraz zeytinyağ 1 yemek kaşığı tereyağ konur eriyince 2 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edilip kavrulur 1 yemek kaşığı toz biber konur karıştırılır.Üzerine tavuk suyu .Ayrı bir yerde kavrulan 3 kaşık un sulandırılarak tencereye dökülür tavuklar ilave edilir birazda su eklenerek kaynamaya bırakılır.Çorbanın kıvamı domates çorbası gibi olmalı (gerekirse su veya kavrulmuş un eklenebilir).Biraz da arabaşının nasıl yutulucağından bahsedeyim sizlere çorba kaynar olarak derin kaselere konur(çabuk soğumasın diye)limon ve pul biber eklenir.Hamur kare kare kesilir alt tarafı üste gelecek şekilde çevrilerek tabaklara konur.Kaşıkla hamurdan alınıp çorbaya batırılır ve yutulur.
....HAMURU ÇORBANIN İÇERİSİNE KİM DÜŞÜRÜRSE BİR DAHAKİ SEFERE O YAPAR...
15 yorum:
ne guzel bır masa olmuş canım ellerınıze saglık:)arabaşıda ilginç cok degışık.yatarken yenmesı ve gelenekselleşmesi hoş:)sevgilerr
Cok degisik... Denemek isterdim, ellerinize saglik ve afiyetler olsun.... Sevgilerimle,
ok severım ama yapamam bı yapan olunca yıyorum ıste..
SA.Canım,ellerine sağlık tam bir ziyafet olmuş..inan bende olsam arapaşından başka yemezdim herhalde bizim evdede sevilir hele havada soğuksa tam şifa çorbası yalnız bizimkilerin damak zevkine göre hazırladığımdan hamursuz yapıyorum bol acılı,baharat ve sarmısaklı olarak..sevgiler..A.E.O
Ayşemcim ellerine sağlık canım.Hepsi birbirinden güzel.Ben de nasıl Kayseriliysem Arapaşı nı niye yemedim diye üzüldüm.Sevgiler...
Sevgili arkadaşım ayşem mutfakta,başsağlığı dileklerin için çok sağol,herşey gönlünce olsun.
Ellerinize sağlık, çok güzel bir sofra olmuş :) Arabaşı aslında sadece Kayseri'ye özgü değildir. Benim anne tarafım da Yozgat'lı ve onlar da sık sık yapar ve yerler. Dediğiniz gibi çorba çok sıcakken hamur da soğukken beraber yutularak yenir. Çorbası da çok lezzetlidir soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelir. Ellerinize, gönlünüze sağlık bu güzel, geleneksel tadı bizimle paylaştığınız için.. Sevgiler..
Ah şöyle bana yöresel yemekler yapan bir komşum olsa.Tariflerinizde etnik tadlara yer vermeniz ne hoş ellerinize sağlık..
sevgili hemşerim varya arabaşını okadar özledimki bulunduğum memlekette kimse bilmedği için 2 senedir uzağım.blogunda görünce valla ağzım sulandı.Sunumda süper ellerine sağlık
sofra tamamı ile çok güzel ama ben arapaşını alayım bi zahmet...
Yozgatlı komşumda yemişim koca bir sofraya dökmüştü hamurunu ortasında tavuk çorbası gece gece bak ağzım sulandı şimdi...
değişik bir lezzet ve kültür..
ellerinize sağlık..
sofra tamamı ile çok güzel ama ben arapaşını alayım bi zahmet...
Yozgatlı komşumda yemişim koca bir sofraya dökmüştü hamurunu ortasında tavuk çorbası gece gece bak ağzım sulandı şimdi...
değişik bir lezzet ve kültür..
ellerinize sağlık..
complimenti!! quanti splendidi piatti! ciao!
herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.sevgiler.
Selam, küçükken karşı komşumuz yapardı, adı çok değişik geldiği için aklımda kalmış, annemler bayılırdı ama ben hiç yemedim, küçükken mızmızın tekiydim zaten, gel gör ki şimdi her yeni lezzete iştahla atlıyorum :) harika bir sofra hele çikolatalı pasta nefis görünüyor, ellerinize sağlık
Masanız harika bereketli olsun.Arabaşını Konya gezisi sırasında yemiştim gerçekten nefis bir tat .Ellerinize sağlık.Sevgiler.
Yorum Gönder