Özel Arama

7 Ekim 2010 Perşembe

FUKÂRA KEŞKÜLÜ

FUKÂRA KEŞKÜLÜ:

Fukâra Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni devrinin imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır. Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır. Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi, zamanımızın yöneticilerine ders verir niteliktedir: Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur.

MALZEMELER: 1 kilo süt 1 su bardağı şeker 1 fincan pirinç unu 1 tepeleme kaşık nişasta 1 çaybardağı dövülmüş badem( badem esansıda olabilir) 1 gr tuz YAPILIŞI: Sütümüzün 1 su bardağını ayırıp içine pirinç unu ve nişastayı güzelce özleştiriyoruz.Pürüzsüz bir kıvama gelince kaynamaya başlayan sütümüze katıp dövülmüş bademin 3/2 sini içine ekleyip orta hararetli bir ateşde kaynatmaya başlıyoruz. İnmeye yakın şekerini ve bademin kalanını ekleyip kaselere servis yapıyoruz.Soğuyunca tarçınla süsleyip servis ediyoruz.. afiyet olsun,!!!

4 yorum:

n. ışıl karagöz dedi ki...

guzelmıs

Fuat Gencal dedi ki...

Çok güzel çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılarımla.

Nurcan'dan Tarifler dedi ki...

ayyy adı çok ilginç çok hoş bi isim.ellerinize sağlık.

canan dedi ki...

Çok severim keşkülü ellerinize sağlık nefis gözüküyor...